Internetul in vremuri de criza

Cum te scapa Internetul de cheltuieli in vremuri de criza

“Cybermarketing” vs. “Marketing traditional”

Articol publicat in Tribuna Economica

Nr. 20/2009,  sectiunea Marketing

Un magazin online ar fi invizibil si, deci, total inutil pe Internet daca nu ar beneficia de ajutorul marketingului virtual. Si aceasta nu e tot. In cadrul pietei, aproape toata lumea are ceva de oferit (servicii, produse), insa numai cativa stiu cum sa se faca auziti in lumea afacerilor. Nu oricum, ci cu investitii minime. Devine interesant ?

Intuitiv, aceasta ar putea fi cea mai scurta definitie a unui nou concept in literatura de specialitate si anume cybermarketing-ul. Se cunoaste ca un element important al mixului de marketing (4 P) este Promovarea. Orice intreprinzator va tine cont de acest element al mixului de marketing. Mai ales in vremuri de criza cand bancile nu ofera credite. Oare nu e rentabil sa devii cunoscut lumii intregi numai cu 2 lei in loc de 10 ? Da, e adevarat. Costurile pe care le implica tehnologiile online sunt de aproximativ cinci ori mai mici decat in cazul investitiilor care se bazeaza pe principiile marketingului traditional. Desigur cuantumul investitiilor poate fi diferit de la caz, la caz in functie de scopul propus.

Din punct de vedere stiintific noţiunea de „Cybermarketing” este un neologism care desemnează activităţile aflate la intersecţia a doua mari domenii: Informatica (Tehnologii web) si Economia (Marketing). Cybermarketingul gravitează în jurul clientului având posibilitatea de a comunica cu acesta oricând şi într-o manieră cât mai confortabilă.   Potrivit definiţiilor de dicţionar „Cyber” este „ştiinta controlului sistemelor complexe”  . În contextul actual „Cyber” a căpătat o altă semnificaţie  care se referă la locul nonfizic, nematerial, virtual, unde computerile şi comunicaţiile se întâlnesc şi comunică. Este vorba de mediul digital unde informaţia este prezentată printr-un şir de simboluri binare 0 şi 1, numiţi biţi sau digiţi. Astfel, putem afirmă că cybermarketingul se referă la procesul de creare şi menţinere a relaţiei cu clientul prin activităţi online de facilitare a schimbului de idei, produse şi servicii în scopul satisfacerii nevoilor ambelor părţi. Pe scurt, cybermarketingul trebuie privit ca o politică de informare online sau ca un marketing online centrat pe consumator  .

Cum se pot economisi bani la bugetul firmei ?

Cybermarketing versus Marketing traditional. Avantaje si dezavantaje

Cand vine vorba de reducerea costurilor, orice solutie poate fi binevenita atat timp cat nu creaza prejudicii, ofera alternative viabile si aduce profit. Un magazin-online fara cybermarketing nu poate aduce profit, pentru ca e lipsit de viziune. Statistic s-a dovedit ca unul din sapte site-uri on-line e neproductiv tocmai pentru ca nu are definita o strategie clara pe termen mediu si lung. Oricum, pentru a desfasura o astfel de activitate, trebuie sa aveti o conexiune la Internet, un site propriu si un specialist IT care sa se ocupe de prezenta companiei dumneavoastra in mediul on-line. Singurii bani pe care trebuie sa-i investiti sunt: numele unui domeniu, gazduirea domeniului si munca informaticianului. In total suma nu se ridica la mai mult de 400 de euro/luna (max. 25 euro gazduirea web, 25 euro alte unelte utile dezvoltarii internetului si 350 de euro salariul specialistului IT care poate sa va ajute sa va faceti treaba lucrand chiar de acasa la el.

Marketingul traditional este deseori costisitor atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere temporal. Tehnicile marketingului traditional nu de putine ori s-au dovedit ineficiente. Se investesc sume mari, fara ca mesajul transmis consumatorilor sa aiba efect.

Marketingul traditional implica sa produci si sa tiparesti brosuri, foi de produs, cataloage, sa mentii un personal pentru a raspunde cerintelor consumatorilor, expedierea prin posta, plus taxele de expeditie pentru trimiterea informatiilor de prospectare etc. Este inevitabil ca in elaborarea textelor de publicitate pe hartie sa nu apara greseli care trebuie sa fie corectate. Revizuirile trebuie trimise la agentia de publicitate sau la tipografie, si deseori trebuie sa astepti luni de zile ca o reclama sa apara intr-o publicatie.

Marketingul traditional trimite adesea prin corespondenta, mesaje lungi si plictisitoare (stufoase). Din pacate, de multe ori, nu se primeste nici un raspuns la ele. Daca totusi se intampla, raspunsurile venite sunt rare ca numar si nesemnificative din punct de vedere al continutului. Prin telefon, experienta este similara, interlocutorii nefiind prea amabili sau sinceri.

Marketingul traditional e conditionat de timp, de bariere tehnice, de granite la propriu si la figurat. Apoi mesajul transmis in piata e volatil. De multe ori dureaza putin si, astfel, mesajul despre serviciile si produsele unei companii nu mai ajunge la populatie asa cum se poate sconta initial.

Cum aduce profit cybermarketingul ?

Cybermarketing-ul in mod natural inlatura majoritatea problemelor intalnite in marketingul traditional, insa nu va inlocui formele traditionale de marketing, ci va adauga sau va scadea la mixul de marketing prezent: interactivitate, costuri reduse, sporirea posibilitatilor de alegere pentru consumator, inlatura dependenta marketingului de hartie, adauga mai multa valoare informativa produselor si serviciilor,  indeparteaza barierele din calea extinderii pe pietele internationale.

Cybermarketing-ul reduce timpul si astfel costurile procesului de marketing. Materialele de marketing nu mai trebuie sa astepte pentru tipar. Pot fi on-line aproape imediat. Cumparatorii potentiali nu mai trebuie sa astepte ca unul dintre reprezentantii de la vanzari sa ii telefoneze inapoi. Pot cere informatii ei insisi. Cyber-marketingul te pune in contact cu piata mai rapid, te ajuta sa-ti preiei mesajele mai rapid. Cataloagele, brosurile si foile speciale electronice pot fi actualizate instantaneu. Nu trebuie sa mai astepti pana ce cantitatile din versiunile tiparite sa fie complet epuizate. Cybermarketing mai poate insemna diferenta intre a castiga sau a pierde un contract.

Cybermarketing-ul poate fi disponibil continuu 24 de ore din 24, 365 de zile pe an.  Nu face cu nimeni nici un fel de discriminare. Nu te pune stai la coada. Nu te pune sa consumi benzina in trafic stand pe loc in aglomeratie. E o strategie mai ecologica decat marketingul traditional. Nu depinde de atatia oameni  asa cum depinde marketingul traditional.  Nu iti cere pasaportul la granita, tocmai pentru ca acestea sunt desfiintate in mediul on-line. Nu este in concediu si nu se inbolnaveste. Nu pleaca la alta firma pentru ca i se ofera un salariu mai mare.

Cybermarketing-ul inlatura barierele de timp si distanta din calea tranzactiilor cu clientii din alte tari. Informatiile despre oferte, produse si servicii sunt in timp real si accesibile in orice loc din lume. Clientul este cel care decide la care oferta se opreste, ce cumpara si cat cumpara, chiar si la miezul noptii direct dintre cearsafuri (laptop cu wireless). Este foarte usor de urmarit satisfactia clientilor iar sondajele de specialitate, daca e cazul, costa foarte putin. Clientii pot fi fidelizati, iar informatiile actualizate in timp real. Se pastreaza mereu dialogul cu vizitatorii si clientii. Ofertele se pot modifica oricand fara a implica cheltuieli majore. Politica preturilor este mai usor de realizat dat fiind costurile reduse in comparatie cu un magazin obisnuit.. Preturile concurentei se pot afla foarte usor de pe internet. Clientul este stapanul absolut si el detine controlul asupra procesului de cumparare. Clientii vor mai multe informatii despre produs si mai mult sprijin dupa vanzare. Ei trebuie lasati sa aleaga culoarea, metoda de transport si sa plaseze personal ordinul de cumparare. Cu cat se obtine o implicare mai mare a clientului in procesul de adaptare a produsului la necesitatile sale si in cel de vanzare, cu atat mai sigur se va obtine vanzarea.

Concluzii

Cybermarketing-ul nu poate inlocui total reclama traditionala, marketingul direct si vanzarea fata in fata. El extinde marketingul traditional in noi directii si modalitati din care beneficiaza atat consumatorii cat si vanzatorii. Cybermarketing-ul poate economisi bani si timp si ajuta la restrangerea bugetului de marketing prin reducerea procesului de marketing. Cybermarketing-ul ofera clientilor o alta cale de a cumpara, dandu-le posibilitatea in acelasi timp sa preia controlul asupra procesului de cumparare. Cybermarketing-ul poate reduce barierele de intrare intre tari si ofera posibilitati egale de acces oricui are acces la internet. Este o punte transfrontaliera fiind disponibila continuu, interactiva si bogata in informatii.

Pe scurt, cybermarketing-ul consta in a sti sa imbini cat mai eficient cu putinta tehnica si strategia economica. Totul cu scopul de a-ti servi propriilor interese economice si pentru a-ti multumi clientii. Totul pentru a comunica cat mai bine si cat mai repede cu toti clientii firmei. Multumirea si pastrarea acestora, cat si atragerea altora fac dintr-o afacere obisnuita una de succes. Asadar, cybermarketing-ul tinteste practic consumatorul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: