Herta Müller – Un premiul Nobel pentru nemti sau pentru Romania ? Ce s-a intamplat cu restul laureatilor premiului Nobel de origine romana ?

Herta_Müller

Care sunt si ce fac in prezent laureatii premiului NOBEL cu origini din Romania ?

1.Nobel pentru Literatura – 2009- O banateanca nascuta intr-o familie de svabi in Timisoara (Müller), care astazi traieste in Germania si care se abtine sa vorbeasca depre Romania (cu exceptia referirilor la evenimentelor si personajele din cartile sale);

2.Nobel pentru Pace -1986 – Un roman evreu (Wiesel) nascut in Sighetu Marmaţiei, Maramureş si devenit ulterior cetatean israelian si american. Rar mai are tangenta cu tara de origine in activitatile pe care le desfasoara. In prezent traieste in America;

3.Nobel pentru Biologie – 1974 – Un roman nascut la Iasi (Palade) care a studiat la Bucuresti si care ulterior a emigrat in USA unde a primit cetatenia americana. A decedat la 96 de ani in Statele Unite ale Americii.

Detaliile despre cei trei laureati ai premiului Nobel sunt mentionate in ordine cronologica inversa

1. Al treilea premiul Nobel – Herta Müller (17 august 1953)

O veste face inconjurul lumii. Una buna pentru toti romanii. Si pentru toti nemtii.  Herta Müller a castigat, pe 8 octombrie 2009, premiul Nobel pentru literatura. Ma intreb cat la suta este meritul nostru ca romani si cat la suta e meritul Germaniei in toata aceasta poveste. Faptul  ca doamna Herta Muller, (svaba la origine), s-a nascut in localitatea Niţchidorf din  jud. Timis (Timisoara)  si a locuit in Romania pana in 1986 – 1987, (cand a emigrat in Germania), nu ma determina sa cantaresc limpede, al carei tari e mai mare meritul. Al Romaniei ca tara sau a comunismului din Romania ? Al comunismului sau al lui Ceausescu ? Al Germaniei pentru ca e o tara cu lobby si anturaj politic sau al autoarei in sine ? In orice caz putem concluziona ca, macar temele si subiectele, tabloul istoric, personajele, dictatura si motivele literare abordate – au fost toate de origine 100% romaneasca. Practic, premiul Nobel a premiat o opera a caror origini sunt mioritice.  Desigur, la mijloc, s-au adunat un cumul de factori prin care s-a reusit acest succes, neastepat nici macr de laureata. Totusi ma chinuie foarte tare o intrebare…

– Daca Herta Muller ar fi fost si astazi in Romania, credeti ca ar mai fi primit acest premiu ?

nobelprize.orgEu sunt de parere ca nu. De fapt, in interviul acordat televiziunilor, aceste referinte la Romania au fost ca si inexistente. Germanii o considera nemtoaica. Banateanca noastra face aluzii la Romania doar cand citeaza comunismul din cartile ei. Cam atat.  Pe de o parte e de inteles, caci securitatea a urmarit-o, a haituit-o ani in sir.  Am stiut sa-i aratam respectul terorii tot la fel de mult ca si  la alti romani cu materie cenusie. Acum, noi, frustratii de romani,  simtim nevoia sa ne mandrim cu ceva si nu avem cu ce. Cu siguranta e si un merit al nostru in toata povestea asta, zicem noi.  Cu toate acestea autoarea recunoaste ca nu i-ar mai placea sa traiasca in Romania. In prezent, Herta Müller traieste la Berlin.  Si ca sa fiu un pic ironic,  realizarile cu cele mai mari ecouri, fie ele pozitive sau negative, se datoreaza tot comunismului. Bata-l vina si acum …  „norocu'”.

Activitate literara

În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. În prezent este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie. În anul 1999, Herta Müller a fost nominalizată de guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură. În anul 2008, Herta Müller a fost nominalizată pentru a doua oară, din partea Germaniei, pentru Premiul Nobel pentru Literatură. I-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură[ la data de 8 octombrie 2009. (Sursa: Wikipedia)

Carti publicate

* Niederungen, Bucureşti 1982
* Drückender Tango, Bucureşti 1984
* Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, Berlin 1986
* Barfüßiger Februar, Berlin 1987
* Reisende auf einem Bein, Berlin 1989
* Wie Wahrnehmung sich erfindet, Paderborn 1990
* Der Teufel sitzt im Spiegel, Berlin 1991
* Der Fuchs war damals schon der Jäger, Reinbek bei Hamburg 1992
* Eine warme Kartoffel ist ein warmes Bett, Hamburg 1992
* Der Wächter nimmt seinen Kamm, Reinbek bei Hamburg 1993
* Angekommen wie nicht da, Lichtenfels 1994
* Herztier, Reinbek bei Hamburg 1994
* Hunger und Seide, Reinbek bei Hamburg 1995
* In der Falle, Göttingen 1996
* Heute wär ich mir lieber nicht begegnet, Reinbek bei Hamburg 1997
* Der fremde Blick oder das Leben ist ein Furz in der Laterne, Göttingen 1999
* Im Haarknoten wohnt eine Dame, Reinbek bei Hamburg 2000
* Heimat ist das, was gesprochen wird, Blieskastel 2001
* Der König verneigt sich und tötet, München [u. a.] 2003
* Die blassen Herren mit den Mokkatassen, München [u. a.] 2005
* Regele se-nclină şi ucide, Iaşi 2005,
* Este sau nu este Ion, Iaşi 2005
* Animalul inimii, (ediţia a II-a), Iaşi 2006
* Atemschaukel, München 2009
(Sursa: Wikipedia)

2. Al doilea premiu Nobel – Elie (Eliezer) Wiesel, (30 septembrie 1928, Sighetu Marmaţiei, supravietuitor al Holocaustului – Auschwitz III Monowitz)

wieselEste un scriitor şi ziarist în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică, eseist şi filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, evreu american supravieţuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură (engleză the American Academy of Arts and Letters) şi din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române. Este autorul a 57 de cărţi – cea mai celebră este «Noaptea», o descriere autobiografică despre viaţa în lagărele de exterminare naziste.

Cine este Elie (Eliezer) Wiesel ?

Profesorul Elie Wiesel a primit o serie de premii, distincţii şi onoruri, fiind considerat ca un umanist, luptător pentru drepturile omului, filozof şi cel mai proeminent scriitor al holocaustului:

* Renumele pe care şi l-a dobândit ca umanist şi luptător contra violenţii, represiunii şi rasismului i-au adus în 1986 premiul Nobel pentru pace. Comitetul Norvegian pentru premiul Nobel pentru pace l-a numit: „un mesager al omeniei”’.
* Premii literare:

– În 1987 Le Testament d’un poète juif assassiné („Testamentul unui poet evreu asasinat”) a fost încununată cu «Livre Inter».
– În 1983 Le Cinquième Fils a primit „Marele premiu parizian de literatură” (franceză le Grand prix de littérature de Paris).
– Laureatul premiului Médicis pe 1998, pentru cartea sa Un Mediant de Jérusalem (ed. Seuil, 1968).
– În 2007, Elie Wiesel a primit premiul pe viaţă – Dayton Literary Peace Prize – Lifetime Achievement Award.

* A primit „Premiul de Merit al Centrului Internaţional al New York-ului” (The International Center in New York’s Award of Excellence).
* Pentru eforturile depuse în promovarea înţelegereii şi acceptării evreilor în lume a fost decorat in 1992 cu Ellis Island Medal of Honor.
* În anul 1993 a fost ales preşedintele Academiei Universale de Cultură.
* În 1996 a fost primit în Academia Americană de Artă şi Literatură (the American Academy of Arts and Letters).
* Preşedintele Republicii Franceze i-a acordat titlul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare.
* Preşedintele Statelor Unite i-a conferit „Medalia Prezidenţială a Libertăţii” (Presidential Medal of Freedom).
* În 1985 Congresul american i-a decernat „Medalia de Aur a Congresului” (the Congressional Gold Medal).
* Din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române.
* În iulie 2002, Elie Wiesel a făcut o scurtă vizită în România, ca invitat personal al preşedintelui Iliescu, pentru a inaugura la Sighet Casa memorială Elie Wiesel, casa în care s-a născut şi care a fost restaurată de câtre Guvernul Român.
* Cu această ocazie, Ion Iliescu, preşedintele României l-a decorat cu cea mai înaltă distincţie românească, ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer.
* La 30 noiembrie 2006 a fost decorat şi înnobilat de Regina Angliei cu titlul de Knights Commander of the Order of the British Empire.
* Marile universităţi şi institute din lume i-au acordat circa o sută de titluri de Doctor Honoris Causa.

În primăvara lui 2006 vedeta televiziunii americane, Oprah Winfrey l-a convins pe Wiesel s-o însoţească la un pelerinaj la Auschwitz, după care el a declarat că aceasta este, foarte probabil, ultima lui vizită în acest loc (a se vedea „The Oprah Winfrey Show” din 24 mai 2006).

În 2007 primul ministru al Israelului, Ehud Olmert a încercat să-l convingă să candideze la postul de preşedinte al Statului Israel – poziţie reprezentativă şi apolitică – dar Wiesel s-a eschivat. Ca preşedinte a fost ales laureatul premiului Nobel Shimon Peres.

În 2008 Wiesel a prefaţat „Scrisoare din infern catre mama” scrisă după eliberare de Ingrid Betancourt, fosta ostatecă a grupei teroriste Farcs, din jungla columbiană. (Sursa: Wikipedia)


3. Primul premiu Nobel pentru Romania – George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iaşi – d. 8 octombrie 2008)

Afost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei paladecelulare, Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974. De asemenea, Dr. George E.Palade a fost premiat în 1986, în Statele Unite, cu Medalia Naţională pentru Ştiinţă – în biologie(National Medal of Science) pentru: „descoperiri fundamentale (‘pioneering’) a unei serii esenţiale de structuri supercomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”, (inclusiv cele umane).

S-a născut la Iaşi în 1912, într-o familie de profesori, tatăl său fiind profesor de filosofie, iar mama sa profesoară de liceu. Mediul familial l-a încurajat în prodigioasa sa formaţie intelectuală.

În 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvă în 1940, obţinând titlul de Doctor în Medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942 – 1945, George Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

n 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Stiinte al SUA(United States National Academy of Sciences). În 1973 părăseşte Institutul Rockefeller, mutându-se la Yale University, iar din 1990 lucrează la Universitatea din San Diego (California).

În anul 1974 Dr. George E. Palade primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve „for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology” cu referire la cercetările dansului în Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale (the Rockefeller Institute for Medical Research), adică, în traducere: ,,pentru descoperiri privind organizarea functională a celulei ce au avut un rol esenţial in dezvoltarea Biologiei Celulare moderne”.

Prezentarea de primire a Premiului Nobel a avut loc pe 12 Decembrie 1974, cu tema: ” Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion, (în româneşte: ,,Aspecte intracelulare în procesul de secreţie a proteinelor”), care a fost publicată în 1992 de Fundaţia Premiului Nobel. La 12 martie 1986, Preşedintele SUA, Ronald Reagan, l-a premiat pe Dr. George Palade cu Medalia Naţională de Ştiinţă (National Medal of Science)– în ştiinţele biologice, pentru merite deosebite constînd în: ,,descoperiri fundamentale –‘pioneering’– a unei serii esenţiale de structuri super-complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice”, (inclusiv cele umane). În anul 2008, Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. În data de 8 octombrie 2008, George Emil Palade moare la vârsta de 96 de ani, în SUA.

(Sursa: Wikipedia)

Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatura, intervievata de Victor Roncea despre securistii ICR si Patapievici
Asculta acum

Reclame

4 răspunsuri

 1. wiesel e evreu ungur si injura Romania. nu este roman si nu are ce cauta in Romania. un jeg!!!

 2. Orice lucru, loc, om sau popor isi lasa amprenta in ceea ce devii. Cuvantul merit il inteleg aici cu ghilimele sau in sensul „un sut in fund e un pas inainte”.

  Daca premiul se datoreaza si suferintei din tara noastra, este doar meritul autoarei care a stiut sa faca din ceva rau un lucru bun de premiat!

  Eu una, ca roman, consider ca nu am dreptul sa spun ca e meritul meu! Chiar si in mod figurat, EU vazut ca natiune.

  Cu atat e mai mare meritul d-nei Müller!

  • E un punct de vedere ok. Personal ma bucur ca laureatul premiului Nobel pentru literatura (2009) are in vene sange de roman. Dar in suflet mai e roman ? Pe buletinul ei oare ce scrie ? Asadar, iata ca pentru mine, bucuria parca nu-i deplina. Poate ajung sa vad, odata si-odata, ca un roman, (fara sange de neamt, evreu etc), ca ajunge sa ridice stindardul si sa se impuna fara influente straine. E prea multa politica in ziua de azi. Valoarea nu-i intotdeauna premiata, recunoscuta. Acum, cu banateanca (care pronunta cuvantul roman destul de rar), e o exceptie. Putea sa nu fie nici atat. Oare Romania cat mai cantareste pe harta politica, culturala a lumii ?

   • Ai incheiat comentariul cu cea mai grea intrebare posibila! Sunt atatea puncte din care poti privi problema incat n-am curaj sa ma avant in a da un raspuns 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: