Capra sau Cine e Sylvia?

SPECTACOLUL NU ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI

Piesa „Capra sau Cine e Sylvia?” de Edward Albee este o piesa in care umorul abunda din plin si care caprase joaca din cand in cand la Teatrul ACT din Bucuresti.

Distributia: Marcel Iures (Martin), Emilia Dobrin (Stevie), Constantin Draganescu (Ross), Marius Damian (Billy).

Traducerea piesei: Bogdan Budes

Povestea

Un barbat, Martin [Marcel Iures], s-a indragostit de o capra, Sylvia. Stevie [Emilia Dobrin] incearca sa inteleaga aceasta dragoste, dar nu poate trece de limita prejudecatilor cu care a fost educata. Il iubeste pe Martin, dar nu poate intelege si nu poate ierta. Fiecare om are limite. Atunci cand ceva se zdruncina, sufletul insusi este cel care se dezechilibreaza.

Dialogul este amuzant, dar comicul nu se produce in totalitate. Este ceva care re opreste sa razi cu pofta. Este un elemente tragic care se suprapune conflictului: capra. Chiar daca nu are nicio vina, ea este cea sacrificata. Dar nu cred ca pot vorbi de vreo vina in aceasta situatie. O putem insa accepta ca una din fatetele naturii umane?

Marcel Iures trasforma un personaj inteligent, dar abrupt in trairi, intr-un om plin de angoase, dar care are farmec prin deplina expresie de sine. Martin se simte singur, chiar este foarte singur, alaturi de Stevie, Ross sau Billy.

Criticii

„Poate cea mai datatoare de nelinisti lucrare a venerabilului dramaturg american Edward Albee, creatorul celebrei piese Cui i-e frica de Virginia Woolf?, Capra sau Cine e Sylvia? pune problema ipocriziei societatii in materie de sexualitate, ataca din toate partile institutia familiei in general si a familiei crestine in particular, denuntand morala si atitudinea moralizatoare. Toate acestea sunt prezentate, in modul cel mai subversiv cu putinta, sub forma unei comedii. Spectatorii rad si rad copios, pana ce, realizand ca nu e chiar rasul lor, incepe sa li se faca rusine. Si, intr-adevar, cum poti sa razi in hohote de drama unei femei care afla ca sotul ei, barbatul pe care-l iubise o viata intreaga, s-a indragostit la modul cel mai sincer cu putinta de o capra? Dincolo de amuzament se deschide un hau teribil. Haul lipsei de credinta, haul acelui daca nimeni nu ma judeca, pot face ce vreau. Vazand aceasta piesa nu poþi sa nu te intrebi pana unde poate merge omul cu exersarea liberului arbitru.” (Gabriela Lupu, COTIDIANUL)

„Capra sau Cine e Sylvia? abordeaza un subiect profund nelinistitor, care insa nu se refera la bestialitate ci mai degraba este irational, explorand natura iubirii. Puternic si extraordinar, Domnul Albee inca mai lanseaza intrebari pe care nici un alt dramaturg important american nu indrazneste sa le puna.”(.) „.atat de antrenant si infiorator de comic cat poate rabda scena unui teatru.” (The New-York Times)

NOTA: Pozele sunt de la piesa „Capra sau cine e Sylvia” in regia lui Alexandru Dabija, prezentata in cadrul proiectului „Teatru de noapte”, intrarea spectatorilor fiind libera, la Teatrul Act din Bucuresti, miercuri, 28 octombrie 2009. (sursa:intactimages.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: