CIP-uri cu RFID in bancnotele EURO

Firma japoneza Hitachi a anuntat inca din 2004 ca a reusit producerea unui cip RFID (Radio-Frequency Identification – Identificare prin frecvenţă radio) care are o grosime de numai 0,06 mm, si poate fi introdus in bancnote (grosimea unei bancnote este de 0,10 mm). Nu se stie daca acesta este furnizoarea de CIP-uri cu RFID folosite in bancnotele EURO, dar iata dovada: introduceti o bancnota de 10 EURO in cuptorul cu microunde si porniti-l. In numai 5-6 secunde cip-ul RFID va exploda datorita supraincalzirii create de emisia de microunde din cuptor, astfel ca in locul lui veti gasi o gaura in bancnota.

Tehnologia necesită o cooperare a unui aparat cititor de RFID cu eticheta RFID.

O etichetă RFID este un obiect mic sau foarte mic (chiar sub 1 mm x 1 mm) care poate fi aplicat sau încorporat în principiu în orice produs sau obiect, dar şi în corpul animalelor sau persoanelor, cu scopul de identificare şi urmărire, folosind undele radio. Unele etichete pot fi citite de la mulţi metri depărtare, chiar mult peste 50 m, iar eticheta se poate afla şi în afara razei de vedere a cititorului de RFID.

Cele mai multe etichete RFID conţin cel puţin două părţi:

  • un circuit integrat (cip) pentru stocarea şi prelucrarea de informaţii, modulare şi demodulare a unui semnal de radio (RF), şi alte funcţii de specialitate;
  • o antenă pentru recepţionarea şi transmiterea de semnale radio.

Viitorul RFID fără cip va permite identificarea extrem de discretă a etichetelor fără circuit integrat, permiţând astfel ca etichetele să fie imprimate direct pe obiectele de identificat, de obicei activele unei întreprinderi, la un cost mai mic decât etichetele tradiţionale. În prezent (2008) nici unul dintre conceptele fără cip nu a devenit încă practicabil.

Astăzi tehnologia RFID este deja folosită în domenii foarte numeroase. Un exemplu este lanţul de aprovizionare al întreprinderilor, pentru a îmbunătăţi eficienţa inventarelor, pentru urmărirea produselor în cursul fabricaţiei şi pentru managementul produselor. Alte exemple care sunt deja automatizate cu ajutorul RFID:

  • măsurarea timpului realizat la cursele atletice;
  • controlul paşapoartelor (actualmente si in Romania);
  • aplicarea taxelor rutiere pe anumite autostrăzi etc.;
  • urmărirea produselor (vacile unei cirezi, cărţile unei biblioteci, transcontainerele unui vapor);
  • urmărirea locomotivelor şi vagoanelor la căile ferate;
  • autentificarea persoanelor care doresc să intre în zone speciale (cu condiţia să-şi fi implantat etichete RFID sub piele);
  • paza şi inventarierea în muzee.

Din cauza miniaturizării permanente a etichetelor RFID, ajunsă până acolo încât ele sunt din ce în ce mai greu de văzut şi recunoscut cu ochiul liber, a apărut şi o problematică gravă – cea a potenţialului pentru spionaj aproape invizibil, în cele mai diverse domenii.

Surse: ro.wikipedia.org;  armonianaturii.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: