Avocatura nu-i o meserie!

Studentii de la Drept, dar si lumea in general, ar trebui sa stie ca avocatura nu este o meserie. Mai mult decat atat, este dicutabil daca este sau nu este o profesie. Avocatura este  un mod de viata, o chestiune de vocatie.

Este important pentru studentii la drept sa stie asta, cu mult mai important decat pentru ceilalti oameni, pentru ca intrarea in avocatura nu inseamna doar alegerea unui drum in viata, ci si alegerea unui mod de viata. E adevarat, avocatura poate fi sau se crede ca e izvor bogat de lapte si miere, dar trebuie sa „forezi” tot timpul. Putin timp ramane pentru a savura „placerile vietii”.

Concret, avocatura insemna, matematica, adica rezolvare de probleme, in fiecare zi. Iar problemele cu care se confrunta oamenii care apeleaza la avocati sunt pe departe cu mult mai complexe decat problemele de matematica, si incomparabil mai complexe decat legile. Stiinta de matematica este o conditie a calitatii prestatiei avocatiale.

Din pricina ca avocatul este un „rezolvator” de probleme, oamenii apeleaza la el in cele mai diferite situatii, din care unele abia daca au legatura cu legile. Experienta avocatului in ce priveste regulile de functionare a societatii tinde sa fie valorificata mai amplu decat in limitele regulilor de drept.

In continuare ne vom referi la avocatura ca fiind acea activitate juridica de asistenta a oamenilor in lupta lor judiciara. Consultanta, desi este practicata de avocati, nu le este specifica.

Din aceasta perspectiva, avocatul este pledantul care conduce clientul in lupta judiciara. El este un fel de bodyguard care insoteste justitiabilul pe campul de lupta judiciara, un luptator profesionist, angajat special pentru a aplica adversarului in instanta loviturile legale cele mai eficiente si totodata pentru a pregati apararea cea mai eficace.

Avocatura are parti bune si parti …mai putin bune

Printre cele din urma se numara necesitatea de a lucra in permanenta pentru propria instruire. In climatul actual al societatii romanesti, cand dinamismul legislatiei atinge cote nebanuite vreodata in istorie, studiul permanent este o cerinta atat de importanta si de cronofaga incat consuma mult din resursele de energie ale avocatului, care altimteri ar putea fi folosite in mod creativ.

Pe de alta parte, oamenii care apeleaza la avocat au o tendinta fireasca de a minimiza eforturile acestuia. Tendinta este fireasca nu deoarece clientii ar fi vreo specie ciudata de oameni, ci fiindca ei intra in contact cu sistemul judiciar manati aproape intotdeauna de credinta ca au dreptate. De aceea si apeleaza la sistemul de Justitie, pentru a obtine prin intermediul acestei functii a statului satisfacerea intereselor si scopurilor pentru care au indreptatire. In acest sens, pe buna dreptate clientul tinde sa considere ca avocatul este doar un auxiliar si un rau necesar pentru valorificarea drepturilor sale.

Enumerarea partilor rele ale profesiei de avocat este o lista prea lunga. Cele de mai sus sunt simple exemple. Din fericire, multe sunt si partile bune ale acestei profesii.

Cel mai important lucru bun in avocatura este libertatea.

Un avocat se poate trezi la ce ora doreste si poate intra in pat atunci cand are chef. Asta nu e doar teorie, e adevarat. Dar experienta maestrilor ne arata ca in realitate avocatul nu doar ca se trezeste devreme, ci si adoarme tarziu. De ce? Pentru bunul motiv ca in aceasta avocatura, ca sa nu-i spunem profesie, majoritatea oamenilor sunt pasionati de ceea ce fac.

Avand in vedere ca aceste randuri sunt destinate studentilor la drept, dar nu numai, Pentru a face avocatura de buna calitate trebuie sa fii, probabil, un pic exaltat de ceea ce inseamna aceasta viata. Iar viata de avocat inseamna: instanta, studiu si intalniri.

Asadar avocatii sunt liberi sa faca exact ceea ce vor. Dar ei vor, de regula, sa mearga in instanta de judecata, care, intre noi fie vorba, este de cele mai multe ori un fel de mediu toxic (nu doar pentru avocati, ci si pentru judecatori), sa afle ce vraji a mai facut legiuitorul si sa se intalneasca la birou, acasa si in oras cu o multime de oameni.

Un alt „afrosiziac”  in avocatura este victoria. Putine ocupatii sunt atat de speciale. Profesarea avocaturii aduce pe limba gustul victoriei, dar nu intotdeauna. Odata cu cresterea experientei profesionale, amintirile victoriilor se acumuleaza si pastreaza ridicat nivelul serotoninei/endorfinei in sange.

Ati remarcat avocatii in varsta care uneori merg greoi, tarand o geanta din piele, ce lucire au in ochi? Li s-a strans acolo, in ochi, stralucirea victoriilor pe care le-au obtinut de-a lungul timpului. Din acest motiv, din avocatura rar se pensioneaza, din avocatura se moare direct. Castigarea unui proces este o bucurie mare incat conteaza mai putin daca clientul a platit toti banii, sau daca el va spune multumesc. Daca victoria unei pronuntari favorabile este suficient de frecventa, atunci aceste bucurii fac din plin ca viata avocatului sa merite sa fie traita.

Partea financiara

Avocatura seamana putin cu afacerile, cu precizarea ca se investeste aproape exclusiv stiinta. Castigarea unui dosar prin folosirea unor procedee tehnice legale si obtinerea in acest fel a unor castiguri banesti semnificative pentru client este de natura sa confere avocatului sansa de a se bucura de castiguri insemnate cu un efort „relativ mic”.

Randamentul activitatii avocatiale poate sa fie foarte bun. De regula, asta nu se intampla de la inceput, dar odata cu trecerea timpului si cu cresterea posibilitatilor avocatului de a face lucruri importante pentru clientii sai, satisfactiile financiare cresc proportional.

Intre calitatea prestatiei avocatiale si marimea castigurilor obtinute din avocatura nu este o legatura atat de stransa cum se crede, si cum dealtfel s-ar cuveni. Alaturi de calitate profesionala, avocatul trebuie sa aiba surse de clientela. E adevarat, daca faci sandale foarte bune, lumea vine la tine pana ….la marginea orasului ca sa te roage, insa aceasta expresie veche nu va conduce la un automatism comportamental al justitiabililor. Este important de subliniat ca un background social solid creste semnificativ sansele de reusita in profesie ale tanarului avocat, iar lipsa acestuia, desi nu este o catastrofa, limiteaza serios orizontul si-l lasa pe tanar  prada hazardului.

Dar daca credeti in steaua dumneavoastra norocoasa, nu veti sovai, avocatura este un fel de El Dorado, in care toti vin cu sperante, dar……………..

Sursa: savescu.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: